Składniki:
– Mąka orkiszowa
jasna 275g
– Mleko 150ml
– Erytrytol 60g
– Masło 25g
– Drożdże świeże 10g
– Jajko 1 szt (do
posmarowania chałki)
– Szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzewamy delikatnie w garnku.
2. Dodajemy masło, cukier i drożdże.
3. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy na ok 5 min.
Następnie dodajemy mąkę i sól.
5. Wszystko energicznie wyrabiamy .
6. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na ok pół godziny.
7. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, robimy z
nich wałeczki i splatamy w warkocz.
8. Smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem.
9. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.
Kalorie:
1253 kcal
Białko 39g
Tłuszcz 30g
Węglowodany 211g