CHAŁKA

Składniki:

– Mąka orkiszowa jasna 275g
– Mleko 150ml
– Erytrytol 60g
– Masło 25g
– Drożdże świeże 10g

– Jajko 1 szt (do posmarowania chałki)
– Szczypta soli


 

Przygotowanie:

 

1.  Mleko podgrzewamy delikatnie w garnku.

2.  Dodajemy masło, cukier i drożdże.

3.  Wszystko dokładnie mieszamy.

4.  Odstawiamy na ok 5 min.
Następnie dodajemy mąkę i sól.

5.  Wszystko energicznie wyrabiamy .

6.  Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pół godziny.

7.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, robimy z nich wałeczki i splatamy w warkocz.

8.  Smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem.

9.  Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.




 

 

Kalorie: 1253 kcal
Białko 39g
Tłuszcz 30g
Węglowodany 211g

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]