Składniki:
– Twaróg chudy 500g
– Jajo 5szt
– Masło 50g
– Erytrytol 200g
– Dżem 100g
– Skrobia ziemniaczana 45g
– Mąka orkiszowa jasna 120g
– Mleko 280g
– Olej kokosowy 30g
– Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek
2. Białka wstawiamy do lodówki
3. Z mąki, 50g erytrytolu, 2 żołtek, masła i pdp wyrabiamy kruche ciasto
4. Wykładamy je na spód tortownicy
5. Na to kładziemy dżem.
Twaróg miksujemy z resztą żółtek
6. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, 100g erytrytolu, rozpuszczony olej kokosowy oraz mleko
7. Masę twarogową wylewamy na ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 180* )
8. Pieczemy ok 50 min. 2 międzyczasie ubijamy białka z 50g erytrytolu
9. Wykładamy je na upieczone ciasto i pieczemy razem 12 min