Składniki:
– Drożdże 20g
– Mąka orkiszowa jasna 400g
-Woda 200g
– Oliwa z oliwek 20g
– Erytrytol 5g
-Sól
Dodatki:
-Sezam
-Mozarella
-Prażona cebulka
Przygotowanie:
Ciepłą wodę (ok 40* ) wlewamy do dużej miski. Dodajmy drożdże i erytrytol. Mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy na ok 15 min. Dosypujemy mąkę,sól i oliwę i energicznie wyrabiamy ciasto przez ok 5-7 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min.
Dzielimy ciasto na kilka kulek. Jeśli robisz paluchy z dodatkami to dodajesz je do każdej kulki ciasta i wyrabiasz jeszcze chwilę.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy paski. Dłońmi rozciągamy je i skręcamy formując paluchy. Układamy na papier do pieczenia. Pieczemy ok 15-17 min w 180*
Pamiętajcie że każdy dodatek to większa ilość kalorii:) Z podanych proporcji wyszło mi ok 40 paluchów wielkości takiej jak na zdjeciu:)
Makro:
Kalorie: 1553kcal
Białko 44.5g
Tłuszcz 23g
Weglowodany 295g
