KOTLET POŻARSKI Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ

Składniki:

– Mielony filet z kurczaka 100g
– Jajko 1szt
– Oliwa z oliwek do smażenia kotleta 5g
– Oliwa z oliwek do ziemniaczków 5g
– Masło 5g
– Bułka tarta 20g
– Ziemniaki 250g
– Jogurt naturalny 50g
– Kapusta czerwona ok 50g
– Marchewka
– Jabłko 40g
– Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, rozmaryn

 

 

Przygotowanie:

 

1.    Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę.

2.    Do miski wkładamy mięso, żółtko, rozpuszczone masło, bułkę tartą (10g) i przyprawy.

3.    Wyrabiamy ok 1min i dodajemy białko delikatnie mieszając.

4.    Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

5.    Kapustę szatkujemy, dodajemy starte jabłko i marchewkę.

6.    Przyprawiamy solą i pieprzem (lubię dodać też sok z cytryny) i mieszamy z jogurtem.

7.    Ziemniaki pokroiłam w ćwiartki, przyprawiłam, polałam oliwą i upiekłam w air fryer.


 

 

Kalorie: 720 kcal
Białko 40 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 78 g

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]