Składniki:
– Mąka orkiszowa
400g
– Jajko 4szt
– Cukier puder z erytrytolu 200g
– Śmietana kwaśna 30g
– Masło 150g
– Kakao 20g
– Dżem ( u nas owoce w żelu od @allnutrition ) 400g
– Proszek do pieczenia 1 łyżka
– Cukier waniliowy
10g
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, 1 jajka, 3 żółtek, proszku do
pieczenia , cukru waniliowego, śmietany i 150g erytrytolu robimy kruche ciasto.
2.
2/3
ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki
3.
Do
reszty ciasta dodajemy kakao i również odkładamy na ok 1 godz do lodówki.
4.
Białka
ubijamy z pozostałym erytrytolem na sztywną pianę.
5.
Na
blaszkę o wymiarach 30×25 wykładamy jasne ciasto, następnie dżem, część piany,
pokruszone ciemne ciasto i resztę piany.
6.
Pieczemy
ok 35 min w 180*
Kalorie:
3426kcal
Białko 75g
Tłuszcz 161g
Węglowodany 399g
*** Wyjdzie
ok 20 sporych kawałków po 171 kalorii