Składniki:
– Czekolada gorzka min 70% kakao 50g
– Mąka orkiszowa 200g
– Masło orzechowe 30g
– Olej kokosowy 40g
– Erytrytol 100g
– Jajko 2szt
– Kakao 20g
– Daktyle 100g
– Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
– Pomidory z puszki 1 puszka
– Chilli odrobinka
Przygotowanie:
· Daktyle
zalewamy wrzątkiem u odstawiamy na ok 20min.
· 25g
czekolady rozpuszczamy z olejem kokosowym
· Pomidory
blendujemy z daktylami na gładką masę.
· Dodajemy
jajka, rozpuszczoną czekoladę, chilli, kakao, erytrytol, proszek do pieczenia
oraz mąkę.
· Miksujemy
razem.
· Wylewamy
do tortownicy lub blaszki o wym 24×24 i pieczemy ok 35min w 180*
· Resztę
czekolady rozpuszczamy z masłem orzechowym i polewamy tym ostudzone ciasto