SERNIK DYNIOWO-CZEKOLADOWY NA HALLOWEEN

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
– Czekolada gorzka min 70% kakao 100g
– Jajka 2szt
– Masło 60g
– Mąka orkiszowa jasna 100g
– Erytrytol 60g
– Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa serowa:
– Twaróg chudy 650g
– Jajka 2szt
– Dynia 500g
– Masło 40g
– Mąka ziemniaczana 20g
– Erytrytol 100g
– Cynamon 1 łyżeczka

 

 

Przygotowanie:

 

1.    Czekoladę rozpuszczamy z masłem i erytrytolem.

2.    Studzimy.

3.    Jajka ubijamy.

4.    Dodajemy do nich masę czekoladową i suche składniki.

5.    Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26cm.

6.    Pieczemy 20min w 180*.

7.    Dynię kroimy w kostkę.

8.    Wrzucamy do garnka w którym rozpuscilismy masło i dusimy wszystko ok.25 min.

9.    Następnie blendujemy.

10.Do dyni dodajemy twaróg, jajka, Erytrytol, mąkę i cynamon.

11.Ponownie wszystko blendujemy.

12.Wylewamy na upieczone ciasto czekoladowe.

13.Pieczemy razem ok 90-95 min w 130* .



 

 

Kalorie: 2538 kcal
Białko 156g
Tłuszcz 147g
Węglowodany 146g

 

 

***  U nas sernik podaliśmy z polewą z czekolady gorzkiej

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]