Składniki:
– Mąka orkiszowa
jasna 150g
– Jajko 1szt
– Mleko 50g
– Masło 15g
– Erytrytol 50g
– Drożdże 20g
– Szczypta soli
Sķładniki na masę makową:
– Mak 150g
– Mleko 50g
– Orzechy włoskie 10g
– Migdały 10g
– Rodzynki 30g
– Erytrytol 50g
– Miód 12g
– Białko jaja 1szt
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzewamy,
rozpuszczamy w nim cukier i drożdże.
2. Dodajemy resztę składników i
zagniatamy ciasto, formujemy kulki i odstawiamy na ok pół godziny w ciepłe
miejsce.
3. Mak mielimy.
4. Przekładamy do garnka,
dodajemy mleko, miód i cukier.
5. Gotujemy ok 15 min często
mieszając .
6. Na koniec dodajemy rodzynki
oraz posiekane orzechy i migdały.
7. Zostawiamy do ostygnięcia.
8. Białko jajka ubijamy na
sztywną pianę i delikatnie dodajemy do maku.
9. Ciasto wałkujemy na prostokąt.
10.
Wykładamy na niego masę i
zwijamy roladę.
11.
Ja smaruję ja odrobiną mleka.
12. Wstawiamy do zimnego
piekarnika i pieczemy ok 50min w 170*.
Kalorie: 1060kcal
Białko 40g
Tłuszcz 39g
Węglowodany 130g