MAKOWIEC

Składniki:


– Mąka orkiszowa jasna 150g
– Jajko 1szt
– Mleko 50g
– Masło 15g
– Erytrytol 50g
– Drożdże 20g
– Szczypta soli


Sķładniki na masę makową:


– Mak 150g
– Mleko 50g
– Orzechy włoskie 10g
– Migdały 10g
– Rodzynki 30g
– Erytrytol 50g
– Miód 12g
– Białko jaja 1szt

 

Przygotowanie:



1.     Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier i drożdże.

2.     Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kulki i odstawiamy na ok pół godziny w ciepłe miejsce.

3.     Mak mielimy.

4.     Przekładamy do garnka, dodajemy mleko, miód i cukier.

5.     Gotujemy ok 15 min często mieszając .

6.     Na koniec dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy i migdały.

7.     Zostawiamy do ostygnięcia.

8.     Białko jajka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do maku.

9.     Ciasto wałkujemy na prostokąt.

10.  Wykładamy na niego masę i zwijamy roladę.

11.  Ja smaruję ja odrobiną mleka.

12.  Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 50min w 170*.

 

 

 

Kalorie: 1060kcal
Białko 40g
Tłuszcz 39g
Węglowodany 130g

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]