Co warto wiedzieć o błonniku?

Błonnik dietetyczny to termin używany do opisu opornych na trawienie węglowodanów złożonych znajdujących się w roślinach.

Błonnik m.in.  wspomaga poprawne działanie układu trawiennego i modyfikuje efekty glikemiczne posiłku.

Błonnik rozpuszczalny spowalnia trawienie węglowodanów, powodując wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL.

Najbogatszymi źródłami błonnika są: fasola, soczewica, owies, żyto, owoce i warzywa.

Błonnik nierozpuszczalny, znajdujący się głownie w pełnoziarnistym chlebie, pełnoziarnistych płatkach, razowym makaronie, brązowym ryżu i warzywach – pomaga przyspieszać przesuwanie się treści pokarmowej przez jelita, dzięki temu zapobiega zaparciom i problemom żołądkowym.

Jakie są zalecenia ? Ile gram błonnika powinniśmy spożywać dziennie? – dla większości będzie to ok  30 gram. ( Rekomendacje mówią o 20-40 g )

Bogatymi źródłami błonnika są na przykład ( – ilość błonnika na 100 g produktu )

Marakuja – 15, 9 g

Czarne porzeczki – 7,9 g

Czerwone porzeczki – 7,7 g

Jeżyny – 7,3 g

Maliny – 6,7 g

Fasola czerwona – 25 g

Fasola biała – 15,7 g

Soja – 15, 7 g

Groch – 15 g

Cebula – 13,5 g

Soczewica – 8,9 g

Otręby pszenne – 42,4 g

Płatki żytnie – 11,6 g

Płatki owsiane – 9,6 g

Chleb żytni razowy – 8,4 g

Ryż brązowy- 8,7 g

Także jeśli masz zaparcia czy inne problemy żołądkowe, na pierwszym miejscu warto by było sprawdzić ile spożywasz błonnika dziennie czy ile pijesz płynów. Niestety bardzo wiele osób je zbyt mało warzyw, zbyt mało produktów pełnoziarnistych itd., pije zbyt małą ilość płynów i ma problemy żołądkowe. ( oczywiście co do żołądka, mogą również i często występują nietolerancje pokarmowe, np. laktoza)  ISB, SIBO itd

A Ty Ile spożywasz warzyw i owoców dziennie?

Wolisz pełnoziarniste produkty czy „zwykłe” białe pieczywo ? ?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]